Filtruoti pagal
Kaina
Sodinimo mėnesiai
Derlius
Auginimo sąlygos
Svoris
kg kg

Salierai, salierų sėklos

Skaityti daugiau

Salierai - dėl savo skonio ir maistinių savybių, tapę populiariu ingredientu įvairiuose patiekaluose, visose pasaulio virtuvėse. Jų kilmė yra giliai įsišaknyjusi Europos ir Azijos regionuose, tačiau šiandien jie auginami ir vertinami visame pasaulyje, kaip maistingos ir skanios daržovės. Skirtingos salierų veislės ir rūšys dabar jau pritaikytos auginti skirtingoms klimato sąlygoms, todėl jų galima rasti įvairiuose regionuose.

Salierai pasižymi stipriu, salsvu, kiek kartoku skoniu. Prieskoniams vartojamos ir salierų sėklos. Salierų žali, džiovinti ar sūdyti lapai vartojami kaip prieskonis salotoms, daržovių sriuboms, mėsos, žuvies, silkių patiekalams, padažams, marinatams, konservams paskaninti. Salierai itin gardūs ir aromatingi, valgant kartu su pomidorais ir paprikomis, o kartu su baltymų turinčiu maistu, pavyzdžiui humusu, riešutų sviestu ar varške yra sotus užkandis. Jų spalva svyruoja nuo baltos iki žalios, kuo tamsesnė stiebų spalva tuo stipresnis skonis. Įdėjus salierų į maistą - paferės jo skonis, pagausės mineralinių medžiagų. Salierai turi specifinį aromatą ir skonį, tad suteiks įmantrumo jūsų virtuvėje, įvairiems patiekalams.

Salieras yra ta daržovė, kuri gali užpildyti skrandį ir sudeginti riebalų, jis turi labai mažai kalorijų - tai vienintelė daržovė, kuri turi  "neigiamą" kalorijų kiekį.

Salieruose gausu skaidulų (tiek tirpių, tiek netirpių). Iš tiesų salierai pasižymi valomosiomis, diuretinėmis, virškinimą gerinančiomis ir stimuliuojančiomis savybėmis, kurios skatina gerą sveikatą. Taip pat pripažystama, kad jie pasižymi karminacinėmis ir skrandžio savybėmis, t. y. gerina žarnyno tranzitą ir palaiko skrandžio veiklos funkcijas. Salierai yra ir geras kalio šaltinis, svarbus elektrolitų ir pH balanso (rūgžtingumo ir šarmingumo) organizme mineralas. Salierai naudingi ir kitomis maistinėmis medžiagomis, įskaitant magnį, kalcį, folio rūgžtį, vitaminus A ir C. Gali būti naudingi žmogaus organizmui , dėl jų potencialaus poveikio širdies sveikatai, sumažinant kraujo spaudimą ir pagerinant  cholesterolio lygį. Labai naudingi pagyvenusių žmonių mityboje, kadangi gerina druskų ir vandens apykaitą. 

Paprasčiausias ir efektyviausias salierų auginimo būdas - sodinti salierus iš įsigytų daigų. Gausiam derliui išauginti įtakos turi ne tik sveikos salierų sėklos, bet ir kokybiški daigai. Sėjant salierus iš sėklų, jas reikia prieš sėjimą sudrėkinti. Salierai auginami priesmėlio ar lengvo priemolio dirvožemyje. Daigai sodinami tiesiai į žemę nuo balandžio vidurio iki birželio pradžios, priklausomai nuo klimato sąlygų (palaukite, kol baigsis stipresni šalčiai).

Auginant salierus, dirvožemis turėtų būti gerai drėkinamas ir turtingas oorganinėmis medžiagomis, kad skatintų stiebų augimą. Dažnai laistomame dirvos paviršiuje susidaro pluta, per kurią augalo šaknys negali pasisavinti reikiamo kiekio deguonies, todėl žemę reiktų nuolat purenti. Paprasta šios daržovės priežiūra ir teikiama nauda liks patenkinti tiek daržininkai, tiek profesionalai.

Džiaugiamė, galėdami savo internetinėje parduotuvėje, pasiūlyti skirtingų rūšių sėklų, pasižyminčių aukšta kokybe, todėl galite būti tikri, kad sulauksite sveiko ir gausaus derliaus. Mūsų internetinėje parduotuvėje rasite ne vieną salierų rūšį už patrauklią kainą!