Paprikos ir baklažanai kasmet vis aktyviau užkariauja dažno lietuvio virtuvę. Ryškiaspalvės paprikos šmėžuoja ne tik soduose, šiltnamiuose, bet ir ant palangių. Šių daržovių yra įvairių rūšių ir spalvų, dalis iš jų – aitriosios paprikos. Jei mėgstate aštresnį maistą, galite jas tiesiog auginti virtuvėje, ant palangės.
Paprikų sėjimo ypatumai
Saldžiosios paprikos dygsta gana ilgai, augalas pilnai susiformuoja tik po maždaug dviejų mėnesių (60 -80 dienų). Jeigu planuojate paprikas auginti šildomame šiltnamyje, vertėtų sėti į durpinius ar plastikinius indelius jau sausio – vasario mėnesiais. Pikiuoti nerekomenduojama, todėl sėkite po vieną sėklytę į specialų daiginimui skirtą durpių substratą, maždaug į 0,5 – 1,5 cm gylio duobeles. Paskui jas švelniai užberkite substratu, kad jis neišdžiūtų, reikia uždengti plėvele ir laikyti 22 – 27 laipsnių šilumoje. Plėvelę retkarčiais reikėtų nuimti ir leisti išsivėdinti, kad nepradėtų pūti. Po maždaug 6 – 8 dienų pasirodžius pirmiesiems daigeliams, šilumą vertėtų sumažinti iki 18 -20 laipsnių, antraip augalas ištįs ir tinkamai nesusiformuos šaknys.
Kada sėti baklažanus?
Esame įpratę prie tamsiai violetinių spalvų baklažanų, tačiau jų būna ir kitokių - net geltonų bei baltų, tačiau, kad ir kokios spalvos baklažaną pasirinkote auginti, sėja jų bus panaši ar net vienoda.
Baklažanai pilnai sudygsta šiek tiek greičiau nei paprikos – vidutiniškai per 50 – 55 dienas, tad juos galite sėti ir kovo viduryje, ypač jei auginsite nešildomame šiltnamyje. Kaip ir paprikas, baklažanų sėklas reikia sėti į specialius durpinius ar plastikinius indelius, į daiginimui skirtą substratą. Daigeliams itin svarbu sėjos gylis – turėtų būti nei per giliai, nei per aukštai, antraip neišsivystys stiprus daigas arba tiesiog sudžius. Tinkamiausia 1 – 1,5 cm gylio duobelė. Daiginimo eiga ta pati kaip ir paprikų: 22 – 27 laipsnių šiluma, kol sudygsta po plėvele, retkarčiais vėdinama, ir sudygus laikoma 18 – 20 temperatūroje. Atėjus laikui, persodinama į šiltnamio dirvožemį.